ЗА БУДУЋЕ СТУДЕНТЕ

КАКО ДА СЕ ШТО БОЉЕ ПРИПРЕМИТЕ ЗА ПОЛАГАЊЕ ПРИЈЕМНИХ ИСПИТА

Одабрали сте студије које одговарају Вашим способностима и интересовањима и сада се налазите пред још једним озбиљним задатком - полагањем пријемног испита. Ово је прва препрека на путу остварења Вашег професионалног циља. За успех на пријемном испиту корисно је знати како се психолошки припремити за суочавање са испитном ситуацијом.

Пред Вама су савети који ће Вам помоћи да се што боље припремите и на испит изађете са мање страха и треме.

ПРИПРЕМА ПРИЈЕМНОГ ИСПИТА

*  Набавите тестове за полагање пријемних испита и потребну литературу за припрему пријемног испита. Покушајте да самостално решите тестове да бисте проверили тежину испита и уочили своје слабије и јаче стране.

*  Направите план рада по данима и недељама. Бележите сваког дана колико сте градива прошли. Ако сте једног дана пропустили да се држите плана распоредите заостатке следећих дана.

*  Прилагођавајте темпо рада; ако је потребно продужите време рада, уколико вам се чини да нешто добро знате прелазите више градива.

* Прилгодите технике учења материји коју учите. Консултујте школског психолога уколико нисте довољно упознати са техникама учења.

*  Када сте добро проучили и савладали материјал за припрему испита, вежбајте свакодневно тзв. тест ситуацију. Распитајте се како изгледа испит и замолите неког да Вам зада предвиђени број задатака из различитих области. Замислите да сте на испиту и радите задатке у времену које је предвиђено за полагање пријемног испита. Након завршетка рада прегледајте задатке, уочите евентуалне пропусте и слабе тачке и радите на њиховом отклањању. Ово вежбање помоћи ће Вам да лакше процените време и брзину рада а самим тим да се лакше снађете у стварној тест ситуацији .

*  Разговарајте са студентима који су успешно положили пријемни испит о томе шта им је највише помогло.

*  На време прикупите сва потребна документа, не чекајте задњи тренутак.

КАКО САВЛАДАТИ СТРАХ ОД ИСПИТНЕ СИТУАЦИЈЕ

Страх од испита је осећање познато свима, чак и најбољим ученицима и студентима. Важно је знати да овај страх садржи две компоненте:

1.узнемиравајуће мисли (шта ће се све догодити ако испит не положимо )

2.физиолошке реакције (главобоља, мучнина, црвенило, знојење и сл.).

Ове појаве са једне стране могу ометати учење, а са друге смањити квалитет рада на самом испиту. Прочитајте неке од савета који помажу савладавању страха од испита. Одаберите међу њима оне за које процењујете да би Вам највише могли користити и помоћи.

ПРЕД ИСПИТ

*  Трудите се да одржавате уобичајену животну рутину. Не упуштајте се у велике промене у начину живота, које би Вас могле превише заокупити. Колико год можете избегавајте стресне ситуације. Одложите решавање сложених проблема и доношење важних одлука за време након полагања пријемног испита.

*  Чувајте здравље. Одмарајте се довољно, бавите се рекреацијом и свиме што Вас опушта и даје Вам снаге.

*  Мислите позитивно. Увек када Вам се учини да грешите и да сте неспособни сетите се ствари које сте добро урадили и на које сте поносни.

* Немојте себи говорити "морам да положим". Реците " волео/желео бих да положим" али иако не положим није смак света, постоје и друга резервна решења (размислите унапред о њима и планирајте их).

НА ИСПИТУ

Пријемни испити обично трају 2 сата, зато на испит дођите у доброј физичкој кондицији (наспавани, свежи, одморни и сити ). Пре него што кренете проверите да ли сте са собом понели сав потребан прибор и документа. Понесите сат ( ако не знате колико Вам је времена остало ухватиће Вас паника).

*   Дођите раније уместо тачно на време и настојте да у салу за полагање уђете међу првима. Пажљиво саслушајте упутства за тестирање. Слободно питајте како да исправите погрешан одговор.

*  Ако одговарате у листу за одговоре напишите читко своје податке и одговоре. Пазите на слагање редних бројева питања и одговора.

*  Пре него што почнете са решавањем задатака прегледајте пажљиво цели тест. Планирајте и распоредите време решавања појединачних задатака. Прво решавајте задатке или групе питања које најбоље знате. Тако ћете ојачати самопоуздање.

* Пажљиво и до краја прочитајте свако питање пре него што означите свој одговор. Ако сте имало збуњени прочитајте поново.

*  Ако се блокирате на одговору за неко питање не размишљајте предуго. Идите даље, Ваш мозак ће и даље уместо Вас тражити одговор.

*  Обратите пажњу на ситнице и «цаке»

*  Уколико осетите напетост и страх застаните мало и одморите се. Пробајте са вежбом дубоког дисања или замислите неки за Вас умирујући призор и након опуштања вратите се тесту.

 

*  Последње златно правило: оставите времена да још једном прегледате свој рад и проверите да нисте нешто испустили или превидели. Тек када проверите и исправите могуће пропусте предајте свој рад.

И на крају најважније:

ОХРАБРИТЕ СЕБЕ И БУДИТЕ ОПТИМИСТА!

КУДА_ПОСЛЕ_СРЕДЊЕ_ШКОЛЕ 

Припремила

Ксенија Јанковић, психолог