Семинар на Малти, мај 2024.

            Једног кишног суботњег јутра, пуни наде и храбрости, запутисмо се пут Малте. Малта је далеко острво које лежи иза седам гора и седам мора. Променили смо седам превоза док нисмо стигли до ње. Путовали смо земљом, ваздухом и морем.

            Семинар за наставнике трајао је седам дана, од 2. до 9. марта 2024. године, на острву Гозо, одмах поред Малте, у оквиру пројекта Erasmus и Genista Research Foundation. Семинар је водио др Марк Косон (Dr. Mark Causon). Тема семинара била је „Game based learning“ – учење кроз игру. На семинару су учествовали представници школа из разних земаља: из Пољске су дошле 3 школе, а из Турске, Италије, Македоније, Румуније и Србије по једна, и то наша, Средња стручна школа из Кучева. Чланови нашег тима били су наставници наше школе: Сања Стефановић, Милена Станојловић и Сергеј Станковић, а координатор Јања Димитријевић.

            Наставницима је представљен STEAM концепт. Овај акроним је скраћеница од: Science, Technology, Engeneering, Art & Math.

  Учесници семинара размењивали су искуства из употребе технологије и игровних активности у наставном процесу. Циљ је да се настава приближи потребама, навикама и психологији савремених генерација ученика. Оне одрастају окружене најновијим информационим технологијама, које значајно утичу на начин на који се оне формирају и поимају свет око себе. Због тога и настава мора да прати ове нове реалности.

            Након тога, гости предавачи презентовали су наставницима предлоге и нове идеје за игровне активности и употребу технологије, али и друге теме, као што је употреба чистих технологија у циљу еколошки одрживог развоја.

            Током сваке вечери, по једна екипа презентовала је културу своје земље. Наша екипа представила је стару српску ношњу, музику и традиционалну храну, као што је „Плазма“ и „Смоки“, а странцима се посебно свидео „Манчмелоу“, кога су буквално разграбили, заједно са ђердапским медом у кесицама од 15 грама. И друге екипе представиле су сличне традиционалне прехрамбене производе, пошто нам је култура, изгледа, сличнија него што мислимо. Представили смо и нека традиционална српска пића на бази шљиве, након чије дегустације је један од наших иностраних колега изгубио наочаре.

             Кратке паузе у заузетом дану искористили смо да посећујемо литице, којих је Гозо препун, и перемо ноге на плажи, ако се тако може назвати та колекција стрмих стена. Неки од нас шеткали су се по природи и дивили се кактусима. Јели смо пите са рибом, пециво са грашком, традиционалну зечетину и пили „Кини“, горкасто газирано безалкохолно пиће са додатком пелина.

Посетили смо и тврђаву у Викторији и главни град Малте, Ла Валету. Стару средњовековну престоницу из арапског периода звану Мдина, нажалост, нисмо успели да видимо јер, „оскудно времена“, али смо зато стигли да посетимо неке тржне центре, и то је губитак више него надокнадило.                   

           

             Приликом повратка променили смо само четири превоза, што најбоље показује колико нам је у међувремену скочила интелигенција. Највеће авантуре, ипак, доживели смо на путу између Голупца и Раброва, у виду ноћног лова на зечеве.

             И, шта да кажемо на крају? Укупан утисак о семинару је више него позитиван: много смо научили, разменили смо много вредних искустава, склопили много лепих познанстава, купили многе магнете за фрижидере. Малта је изузетно место на које ћемо сигурно отићи поново, и надамо се да ћемо имати још пуно оваквих семинара, са којих ћемо се вратити још бољи, још лепши, још паметнији, и, наравно, још савршенији него што смо сада.