БОН ТОН за ученике

Лепо васпитање говори о нивоу нечије културе, али данас је слабо распрострањено. Начин изговора и став према томе што саопштавамо јасно носи поруку ко смо, одакле смо и у каквој породици смо расли. Важно је да правила лепог понашања постану део нас, то је на неки начин и гаранција да ћемо се у датим ситуацијама и приликама понашати онако како доликује фино васпитаним и образованим људима. Један је од калупа самопоуздања и образовања, стога за разлику од других тема, ову схватите и градите као подсетник за културно понашање. Бонтон најстроже осуђује вређање, псовање, физичко обрачунавање. Правила лепог понашања постоје из једноставног разлога да би људи у својим животима успели да избегну све неспоразуме и дилеме о томе како се треба понашати у одређеним приликама и ситуацијама. Култура лепог понашања се стиче од најранијег детињства. Лепо понашање и лепе навике стечене у детињству и раној младости несумњиво су гарант да ће друштво добити једног пристојног и увиђавног грађанина. Бонтон се прилагођава потребама људи, и оно што је некада важило као лепо, сада и није најбоље употребљавати, као што је нпр. сркање супе. Бонтон је прилагодљив ситуацији и сврха му је да нам атмосферу учини пријатном.

Ево неких основних и корисних правила за свакодневни живот ђака у школи:

1. Не претварајте се - кажите оно што мислите, али пробраним речима и не вређајући туђе ставове.

2. Искрено се извините када погрешите.

3. Дајте комплимент, али не у превеликој мери да се не би показали као нападни.

4. Слушајте друге док говоре, без прекида и упадица.

5. Поштујте своје надређене ( професоре, директора ) и не вређајте их.

6. Долазите на часове и састанке на време и испуњавајте своје обавезе у року, јер на тај начин поштујете туђе време и не реметите распоред активности.

7. Ако желите да будете духовити, пробајте да не увредите особе око себе.Не ругајте се људима -ако желите неког да засмејете направите шалу на свој рачун.

8. Понашајте се у складу са ситуацијом и местом на коме се налазите. Нпр. Ако идете негде где постоје посебна правила понашања и облачења, основни ред је да се упознате са њима пре него се тамо појавите.

9. Покушајте да вече уочи школе не конзумирате алкохол или дрогу.

10. Немојте се хвалити - пустите друге да увиде ваше квалитете и успехе.

11. Будите фини према животињама јер су и они жива бића. Одржавајте своје окружење чистим и уредним.

И за крај, будите доследни и упорни. Бонтон се не може научити у једном дану.

Бонтон се учи цео живот!